SCHELLINKHOUT – Zaterdagmiddag omstreeks 17.00 uur werd de reddingsbrigade Wijdenes gealarmeerd voor assistentie Hayo op het Markermeer nabij Schellinkhout. De reddingsboot Hayo uit Hoorn wordt in het weekeinde altijd bemand door vrijwilligers van Reddingsbrigade Notwin uit Hoorn. Tijdens de ochtendpatrouille was het hun opgevallen dat er een zeiljachtje van een meter of 8 akelig dicht bij de ondieptes voor Schellinkhout lag.

Toen het jacht er in de loop van de middag nog bleek te liggen, werd besloten het bootje van dichtbij te gaan bekijken. Vreemd genoeg bleek ze geheel verlaten. Bovendien was ze door de wind al een knap eind de zandplaten op gewerkt.

In overleg met de Kustwacht werd besloten dat het jacht naar Hoorn zou moeten worden gesleept, waar het aan de politie zou worden overgedragen voor verder onderzoek. Nu is dat makkelijker gezegd dan gedaan, want dit type bootjes heeft een zwaard van een meter of twee en dat maakte het nagenoeg onmogelijk om haar rechtstandig van een zandplaat af te krijgen. De Rolf, een bootje van de Reddingsbrigade Notwin dat vooral voor evenementenbegeleiding e.d. wordt gebruikt, werd er bij geroepen om middels een tros hoog in de mast het jacht schuin te trekken, waardoor het zwaard omhoog zou komen.

De Hayo is uitgerust met een buitenboordmotor. Omdat het bij het jacht uiterst ondiep was, moest de motor deels omhoog worden geklapt om schade te voorkomen. Daarmee vermindert echter ook de trekkracht en wat men ook probeerde, het jacht kwam niet los. Er werd besloten om er extra Pk’s bij op te roepen. Met de Mantelmeeuw ernaast, die is uitgerust met een jet, zou het jacht misschien wel loskomen. En zou ook dat niet lukken dan kon nog worden gewacht op de Zeehond, die zoals bekend langzaam maar ook beresterk is.

Om even na vijf uur ‘s middags gingen bij de reddingsbrigade Wijdenes de piepers met de melding ASSISTENTIE HAYO ,PRIO 2, STATION WDS. Ongeveer een kwartier later was de Mantelmeeuw ter plaatse. Er werd een lijn overgebracht door een vrijwilliger van de Notwin, die dat lopend kon doen. Het water stond hooguit tot aan de knieën. De dieptemeter van de Mantelmeeuw gaf 0 aan, dus ook zij kon niet volgas aan de gang gaan. Het risico bestaat dan dat je een pak troep de jet in trekt en daar wordt met name onze penningmeester nooit erg vrolijk van. Maar met de Mantelmeeuw op halve kracht, de Hayo met haar motor een klein stukje onder water en de Rolf “aan de mast hangend” bleek het jacht los te komen.

Het zeiljacht is vervolgens bemand door vrijwilligers van de Notwin en de Hayo heeft haar op sleep genomen richting Hoorn. De Mantelmeeuw is meegegaan richting Hoorn om te assisteren bij het afmeren in de Grashaven. Daarna is het jacht overgedragen aan de politie

Zie ook : Reddingsdienst Wijdenes