Achtergelaten gezonken zeiljacht zorgt voor zoekactie op het Markermeer

WIJDENES – Zondagochtend 20 juni vond er een zoekactie plaats op het Markermeer ter hoogte van Wijdenes. Vlakbij de Zuiderdijk nabij de Zuideruitweg was een gezonken zeiljacht aangetroffen waarvan de Nederlandse Kustwacht niet op de hoogte was.

Zuideruitweg
De reddingboten van Wijdenes en Hoorn hebben gezocht naar mogelijke personen behorende bij het zeiljacht. Een van de vrijwilligers van reddingstation Wijdenes zag vanmorgen het gezonken zeiljacht in het Markermeer ter hoogte van de Zuideruitweg.

Zoekactie
Omdat van de hele situatie niks bekend was, is deze melding doorgezet naar de Nederlandse Kustwacht. Het Kustwachtcentrum heeft een zoekactie opgestart omdat er ook bij hen geen meldingen waren binnengekomen. Reddingboot De Arend (Wijdenes), de Hayo en Rolf (Hoorn) hebben in het gebied gezocht naar mogelijke personen.

Info verzamelen
Twee opstappers van De Arend zijn te water gegaan om meer informatie te verzamelen bij het zeilschip. De Arend is daarna gaan zoeken met de sonar. De reddingboten van Hoorn hebben langs de dijk gezocht naar eventuele spullen en personen.

Vliegtuig
Vanaf Schiphol is het kustwachtvliegtuig opgestegen voor zoekslagen vanuit de lucht. Ondertussen probeerde de Kustwacht bij diverse instanties uit te zoeken of iemand mogelijk zijn zeilboot daar heeft achtergelaten.

Naar het ziekenhuis
Via de politie werd uiteindelijk duidelijk dat het zeiljacht gisteravond rond 22.00 uur al is gezonken. De enige opvarende is zelf aan wal gekomen en heeft in het dorp aangebeld. Hij is door een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het zeiljacht wordt later geborgen door een berger.

Tekst en Foto’s: Reddingstation Wijdenes