De zeiljacht die zonder brandstof stond

WIJDENES – Een zeiljacht was Vrijdagmiddag op de motor onderweg van Volendam naar de Compagnieshaven in Enkhuizen met 6 man aan boord. Op zeker moment constateerde men dat er geen brandstof meer was. Het moet op een ingreep van een hogere macht hebben geleken.

Toen men nog tijdens het uitgooien van de ankers reddingsboot de Mantelmeeuw op zich af zag komen, die het zeiljacht op sleep nam naar de bunkerboot in Enkhuizen. Begeleid door flinke regenval werden de Naviductsluizen genomen, waar de sluiswachter een kolk voor hun had vrijgehouden. Het afmeren was niet eenvoudig, omdat zij gewend zijn om dat met hulp van een tweede reddingsboot te doen, maar desondanks ondervonden ze geen problemen.

De vraag blijft: wat deed de Mantelmeeuw daar de afgelopen week? In de week is er druk gesleuteld aan deze snelle dame. Niet alleen is een compleet 12-volt systeem inclusief accu en dynamo ingebouwd, Ook is de navigatiesoftware vernieuwd en zijn diverse lampen vervangen. Ze was gewoon op proefvaart en het was stom toeval dat ze op haar gemak onderweg was richting Enkhuizen, toen het stilgevallen jacht in het zicht kwam. En of je nu de diverse functies test met of zonder sleep: dat maakt natuurlijk niet uit. Bovendien: was de Mantelmeeuw niet toevallig in de buurt geweest, dan had dit zonder twijfel alsnog een alarmering opgeleverd. Het zou dan wel minstens 1 kwartier langer geduurd hebben.

Foto : Reddingsbotenwijdenes