VENHUIZEN – Het 10 meter lange stalen zeilschip de Kicker met vier personen aan boord kwam zondag omstreeks 12.30 uur in moeilijkheden ter hoogte van Venhuizen. De schipper had al zeilend willen proberen om van Enkhuizen naar Schardam te varen, maar hij bemerkte dat de wind zo hard was (windkracht 7) dat ze bijna geen meter opschoten. Dan maar de motor geprobeerd. Die bleek echter niet te starten vanwege een probleem met de startmotor.

De schipper is een bekende van station Warder/Zeevang en aangezien reddingboot de Beer al op het water was, werd deze aangeroepen. Hierop greep de Kustwacht in, omdat Zeevang al veel zuidelijker met een andere klus bezig was. In plaats daarvan werd Wijdenes gealarmeerd. Nog met prioriteit 1 ook, want de Kicker bevond zich op dat moment tamelijk hulpeloos in de vaargeul.

Uitgevaren met alleen de Zeehond. Na een 20 minuten bereikten ze het zeiljacht, dat daarna de zeilen streek en de overgeworpen lijn aannam. Zij slepen normaal naar de dichtstbijzijnde haven. Omdat de Kicker slechts 80 cm. diep is werd dat dus de Vluchthaven Wijdenes. Op een gegeven moment verzocht de bemanning van de Kicker of ze misschien toch naar Schardam gesleept kon worden. Na rijp beraad werd toch besloten om het op Wijdenes te houden. Schardam zou nog zeker 1 1/2 uur varen zijn en niet alleen zou dat heel veel diesel hebben gekost, maar ook zouden ze gedurende die tijd niet inzetbaar zijn geweest als zich ergens anders nog een incident voordeed. Niet uitgesloten gezien de drukte op noodkanaal 16.

In de buurt van de haven werd de tros ingekort waarna het zeiljacht zonder verdere complicaties kon worden afgemeerd. Toen ze goed en wel lag verscheen de Beer van Zeevang in de havenmond. Die wilde toch even zien of ze iets konden betekenen voor hun kennissen. Maar ook zij zagen het slepen naar Schardam met dit weer niet zitten. De motor zal ter plekke moeten worden gerepareerd of er wordt gewacht op beter weer.

Zie ook : Reddingsbrigade Wijdenes