WIJDENES – Zaterdagmorgen rond 10.00 uur werd de reddingsbrigade van Wijdenes gealarmeerd voor een zeilbootje met motorproblemen bij de haven van Wijdenes. Het zeilbootje was zaterdagmorgen vertrokken vanuit de Grashaven in Hoorn met één persoon aan boord. De zuidwesten wind trok aan tot bijna windkracht 6, dus de eigenaar besloot beschutting te zoeken in de vluchthaven van Wijdenes. Omdat de motor echter was uitgevallen, moest dat op zeil gebeuren.

De uit te voeren manoeuvre bleek onuitvoerbaar voor twee handen. Om de boot die de harde wind pal in de rug had, over bakboord bijna 180° te keren en tegen de wind in de haven in te zeilen, moest er van alles tegelijk gebeuren. Aan de zeilen moest het nodige worden gedaan, maar ook het roer moest bemand blijven. Het liep dan ook mis. Het zeiljacht miste de havenmond op 30 meter en schoof de ondiepte op bij het zwemstrandje.

Om 10.13 uur werd de reddingsbrigade van Wijdenes gealarmeerd. Aangekomen bij de haven hadden een aantal van hun een gevoel van “die hebben we eerder gezien. Het was even afwachten of de Zeehond er bij zou moeten komen, maar de klus bleek alleen door de Mantelmeeuw te kunnen worden geklaard. Een van de opstappers was naar het bootje gelopen om de sleeplijn vast te maken en om samen met de eigenaar het bootje te laten overhellen; de bekende truc om een boot met een zwaard van een ondiepte af te krijgen. Korte tijd later was het bootje los en kon het veilig in de haven worden afgemeerd.

Bij het opnemen van de gegevens bleek waarom het zeiljacht hun zo bekend voor kwam: het was de boot die zij een week eerder onbemand hadden aangetroffen bij Schellinkhout. De eigenaar was afgelopen week gebeld door de politie met de mededeling dat het bootje in Hoorn aan hun was overgedragen. Dat was schrikken, want de boot was door hem enige weken eerder afgemeerd bij Marken. Of ze daar is losgeslagen, of dat het een gevalletje ‘joyriding’ is geweest, blijft onduidelijk.

Zie ook : Reddingsdienst Wijdenes