OUDKARSPEL – Woensdagochtend 13 februari rond 07.00 uur werd brand ontdekt bij een bedrijf aan de Laanweg in Oudkarspel. Diverse brandweerkorpsen en politie-eenheden werden opgeroepen. Als snel bleek het om een uitslaande brand te gaan bij het bedrijf waarna opgeschaald werd naar code zeer groot.

Zeer felle brand
De brand verspreide zich razendsnel door de vijf schuren en het was dan ook geen houden aan voor de brandweerlieden. In drie van de vijf schuren die door de brand verwoest zijn. Zaten koelcellen voor de bewaring van bloemen.

Asbest
Mogelijk is er in een straal van 150 meter rond het bedrijf asbest verspreid. Er zijn geen gewonden gevallen. De Veiligheidsregio raadde omwonenden aan om ramen en deuren te sluiten in verband met rookoverlast en verstuurde een NL-alert.

Onderzoek naar het asbest
Een gespecialiseerd bedrijf gaat onderzoeken of er inderdaad asbest is vrijgekomen. Omwonenden worden door de gemeente Langedijk geïnformeerd, meldt de Veiligheidsregio. De dikke, zwarte rook trok ook over camping De Oude Boomgaard. Het nablussen duurde nog uren.

Fotografie: Maurice Amoureus