Verdachte (48) van heling gestolen buitenboordmotoren Medemblik aangehouden

MEDEMBLIK – Bij de aanhouding van een 48-jarige man uit Marsum (Friesland) heeft de politie vier buitenboordmotoren teruggevonden die als gestolen geregistreerd stonden.

Gestolen in haven
Het afgelopen weekend, in de nacht van vrijdag 10 op zaterdag 11 juli werden vanuit de haven van het Regatta Centrum in Medemblik vier motorboten ontvreemd.

Boten teruggevonden
Op zaterdag werden de boten weliswaar teruggevonden, maar de buitenboordmotoren bleken er op grove wijze vanaf gehaald te zijn. Hierdoor was er ernstige schade aan de boten ontstaan.

Vaker diefstallen
De werkwijze, waarbij een boot wordt gestolen en op een stille plaats de buitenboordmotor wordt losgehaald, vindt vaker plaats. Zo gebeurde het de afgelopen maanden in Oostwoud, Medemblik en Wervershoof.

Lopend onderzoek
De diefstallen werden meegenomen in een reeds langer lopend onderzoek. In dit onderzoek werken de politie Noord-Holland, Noord-Nederland en specialisten van het Landelijk Vaartuigenteam van de Landelijke Eenheid samen met onder anderen particuliere (beveiligings)bedrijven.

Aangetroffen
Uit het onderzoek kwam naar voren dat de buitenboordmotoren vermoedelijk in een schuur zouden liggen achter een pand in het Friese Marsum. Op zondag 12 juli werden de motoren hier daadwerkelijk aangetroffen.

Aanhouding
De eigenaar van het pand, de verdachte, werd hier aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Hij verklaarde de motoren te hebben gekocht.

In beslag genomen
De politie nam de motoren in beslag. Het onderzoek wordt voortgezet. Nog andere aanhoudingen worden niet uitgesloten