WIJDENES – Zondagmorgen om 10.05 werden Marken en Wijdenes gealarmeerd met prioriteit 1 (de hoogste). Midden op het Markermeer had een schip gemeld dat ze water maakte. Drie minuten later werd ook Zeevang er nog bij gealarmeerd, dus de nood was hoog. De mobiele pomp werd uit het ruim van de Zeehond geplukt en op de voorplecht van hun reserveboot de Maria Paula vastgemaakt.

De beide boten uit Marken (de Frans Verkade en de Hendrik Jacob) en hun Maria Paula waren vrijwel tegelijkertijd ter plaatse. Kort daarop kwam ook de Beer uit Zeevang langszij.
Er werd even overwogen om de pompen over te zetten, maar dat bleek niet nodig. Er was een opstapper van Marken met het lek bezig gegaan en een noodreparatie bleek voldoende. Toen vanaf het jacht het teken ‘duim omhoog’ kwam, was duidelijk dat het probleem niet langer acuut was. De meeste eenheden, waaronder die van Wijdenes, zijn daarop retour station gegaan; uiteraard na toestemming van de Kustwacht.

Al het oefenen deze week met de Maria Paula is niet voor niks geweest. De Oostenwind met windkracht 4 maakte het water vrij onrustig. Water waar zij zonder oefenen met een vreemde boot niet graag op waren gegaan. Hoe dan ook; de eerste operatie ooit met een Atlantic-75 is een feit.

Zie ook : Reddingsbrigade Wijdenes