Redders (25) en (24) van te water geraakte automobilist (69) Zuiderdijk in Venhuizen krijgen medaille 

VENHUIZEN – De twee mannen van 25 en 24 jaar oud uit Enkhuizen die op vrijdagmiddag 19 januari een 69-jarige automobilist uit Hoorn uit een te water geraakte auto hebben gehaald langs de Zuiderdijk in Venhuizen, kregen op donderdag 28 maart in het gemeentehuis van Drechterland elk een zilveren penning van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen uitgereikt. 

Reddingsactie Eize van der Zweep was al in het water – bedekt met ijsschotsen – gestapt om de 69-jarige automobilist te kunnen redden. Stefan Sietse zag dit en bedacht zich geen moment: de meeste kleren uit en helpen. Samen konden de ze man uit de half gezonken auto bevrijden. Een andere omstander, waarschuwde op dat moment de hulpdiensten via het alarmnummer. 

Heldendaad Bestuurslid Anneke Westerman van de Maatschappij beaamde dat grif: „De meeste mensen die dit doen, noemen het in de regel ’normaal’ dat je een ander helpt zo meldt ze in het Noord-Hollands Dagblad. Maar dat is het niet. Het is niet gewoon dat je een ander redt. De man kan zijn angstige avontuur in het water navertellen door het snelle optreden van de redders.

(Fotografie Wesley Boots, De auto van de man in het water langs de Zuiderdijk, het slachtoffer wordt behandeld door de hulpdiensten)