WEST-FRIESLAND – De politie NHN gaat de controles op landbouwverkeer de aankomende maanden fors opvoeren en ook word er streng gecontroleerd op prut op de weg waardoor gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Mensen kunnen de politie bellen via 0900-8844 als zij denken dat er een gevaarlijke situatie is ontstaan door prut op de weg.

Snelheid en overige controles
Daarnaast voert de politie speciale controles uit op landbouwvoertuigen die onverantwoord hard door de dorpskernen of op wegen rijden. Hierbij wordt niet alleen gelet op de maximum snelheid van tractoren van 25 km per uur, maar ook op de volgende onderwerpen:

– de wijze waarop lading is afgedekt en/of vastgezet,
– de breedte van combinaties en de breedte van de lading,
– de aanwezigheid van spiegels, goed werkende verlichting en afgeknotte driehoeken op het achterste voertuig.

Uw melding helpt de verkeersveiligheid te verhogen
Als wordt geconstateerd dat op de weg gevallen klei een gevaar op kan leveren voor het verkeer dan worden zo snel mogelijk waarschuwingsborden geplaatst. Vervolgens wordt contact gezocht met de veroorzaker om de ‘prut’ op te ruimen. Het extra toezicht is echter geen garantie dat de wegen optimaal schoon blijven. Hiervoor is ook de hulp van de weggebruikers nodig. Het is van belang dat modder op de weg zo snel mogelijk wordt gemeld. Dat kan via de gemeente waar u woont of via de politie: 0900- 8844.

Waarschuwingsborden neergezet
Er zijn ook gebieden waar waarschuwingsborden zijn neergezet. Maar de grootste invloed op het voorkomen van ongelukken, hebt u zelf. Het is verstandig op dit soort wegen uw snelheid en uw rijgedrag aan te passen. Niet altijd ziet u de modder liggen. Soms gaat het om een dun laagje slib dat slecht zichtbaar is, maar wel spekglad. Zeker bij nat weer.

De politie heeft er alle begrip voor dat boeren van een naar hun land moeten rijden en dat enige overlast niet te vermijden is. Maar de verkeersveiligheid staat voorop.