HOORN – In de maand februari 2020 is er bij 36 woningen ingebroken in West-Friesland zo meldt de politie. Dit is één woninginbraak minder als vergeleken met de maand januari toen was er bij 37 woningen ingebroken in de regio.

Aanhoudingen
Wat wel opvalt is, dat er in Venhuizen, Zwaag en Enkhuizen vijf inbrekers zijn aangehouden in deze maand. Dit komt door het snelle doorgeven aan de politie van verdachte situaties door burgers.

Waar vonden de inbraken plaats
De woninginbraken in de maand januari vonden plaats in Hoorn (10x) Heerhugowaard (10x) Zwaag (5x) Medemblik (4x) Bovenkarspel (2x) Enkhuizen (2x) Venhuizen (1x) Hem (1x) Grootebroek (1x).

Bel 112!
Als mensen inbrekers aan het ‘werk’ zien. Dan moeten zij dit altijd via 112 melden zodat de politie hier direct in actie kan komen. Om het aantal aanhoudingen te kunnen verhogen, is de politie sterk afhankelijk van snelle meldingen zodat zij direct ter plaatse kan zijn.

Kleine groep belt 112
Slechts een beperkt aantal mensen belt bij een misdrijf of verdachte situatie direct 112. Vaak voelt een inwoner intuïtief wel aan dat een situatie verdacht is, en reageert daar niet meteen op.

Buurtonderzoeken
Bij buurtonderzoeken naar bijvoorbeeld woninginbraken blijkt vaak dat omwonenden wel degelijk iets hebben gezien of gehoord en hier geen acht op hebben geslagen of simpelweg niet wisten dat de politie dat graag direct willen horen.