ENKHUIZEN – Een matroos is vrijdagmiddag 1 januari in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht nadat hij overboord was geslagen op het Markermeer. Tijdens het ontmeren vanaf de overnachtingssteiger even na 14.00 uur voor de beroepsvaart in het Krabersgat zuidzijde. Viel de matroos door nog onbekende oorzaak overboord. De schipper van het binnenvaartschip had dit in eerste instantie niet in de gaten maar werd hier op geattendeerd door een toevallig langslopende passant.

Slachtoffer onderwater
Het slachtoffer verdween vrij snel onderwater. De 112 alarmcentrale maakte nadat de melding was binnen gekomen gelijk groot alarm en alarmeerde alle instanties inclusief een traumahelikopter en de reddingboten. Wanneer de beide Enkhuizer reddingboten Watersport en Corrie Dijkstra-van Elk uitvaren blijkt dat de brandweer het slachtoffer net had gelokaliseerd en deze aan wal had gebracht.

Reanimatie door hulpdiensten
Direct starten de brandweer meet de reanimatie die vrij snel werd overgenomen door het gearriveerde ambulancepersoneel en het ingevlogen traumateam. Voor de beide reddingboten bleek de inzet dan ook niet meer noodzakelijk en zij keerden terug naar hun ligplaats.

Zorgwekkende toestand
Het slachtoffer is in zorgwekkende toestand afgevoerd richting het ziekenhuis. De politie heeft een onderzoek gestart naar de omstandigheden van dit ongeval. De man viel van het dek en kwam in het water terecht. Hulpdiensten haalde hem eruit en hebben hem lange tijd gereanimeerd. De politie is op dit moment ter plaatse onderzoek aan het doen.

Foto: Wesley Boots