ZWAAG – De brandweer van Hoorn moest zaterdagochtend even voor 11:00 uitrukken voor een dier te water aan de Pinksterbloem in Zwaag. Een kat was te water geraakt, en is op zoek naar een uitweg een duiker ingekropen. De bewoners van het pand tegenover de duiker zagen de kat erin zwemmen en waarschuwde de brandweer. Eerst heeft een brandweerman in een waadpak heeft het rek voor de duiker weggeschroefd, en gekeken of hij gemakkelijk bij de kat kon komen.

Toen bleek dat de kat ruim 10 meter in de duiker was gekropen hebben ze besloten om door de riolering water met een kleine bal te spoelen om hem naar buiten te dwingen. Dit ging een aantal maal mis, omdat de kat over de bal heen kroop. Toen werd besloten om een vloedgolf te creëren zodat de kat naar buiten zou drijven door de stroming. Dit werkte wel. De kat is uit het water gehaald, en door zijn geëmotioneerde baasje overgenomen. De kat is door de dierenambulance gecontroleerd, maar had gek genoeg niks aan het voorval overgehouden.

Kattenhouders zijn al jaren op hun hoede voor deze plek. Omdat de wanden van de gracht steil zijn kunnen katten er niet uitklimmen als ze te water raken. Hierdoor overlijden er jaarlijks tientallen katten in dit stuk van de gracht. De buurtbewoners hebben geklaagd bij de gemeente, maar die doet er niks mee. Door oplettend oog van de overburen kon deze kat gelukkig wel op tijd gered worden.

Film & foto’s: Ruben Klein Woolthuis

httpvh://www.youtube.com/watch?v=z0HKe-j48C0&feature=youtu.be