Havendiepte wordt een groot probleem (video)

De reddingsbrigade van Wijdenes

WIJDENES – Het Recreatieschap West-Friesland heeft vorig jaar besloten om de haven niet meer op haar oude diepte uit te baggeren, maar de haven gangbaar te houden tot minimaal 1.10 m. diep. Afgelopen zomer liepen echter al regelmatig scheepjes in de havenmonding vast, waartussen ook schepen met een diepgang van 1.10 m.

Op 30 september verscheen een artikel in het Noord-Hollands Dagblad waarin het Recreatieschap haar twijfels uitspreekt over de mogelijkheden tot behoud van de haven. Mogelijk is het artikel een reactie op een artikel verderop in de krant waarin de dorpsgenoot dhr. Stengs ageert tegen de deplorabele staat van het haventje. Enige dagen later verschijnt een reactie van Adri Davelaar in de krant op het artikel van het Recreatieschap

Op 1 oktober begon men zoals elk jaar met het verlagen van het niveau van het Markermeer. Voor dat moment hadden zij afhankelijk van de windrichting even meer of even minder dan 1.10 m water onder reddingsboot de Zeehond. Een situatie waar ze mee kunnen leven. Na de verlaging zal het niveau zakken naar 90 cm. Dat is eigenlijk 20 cm. te ondiep voor de Zeehond, maar met wat geweld en wat heen-en-weren is de havenmond als het moet nog steeds te nemen voor hun.

Op 23 oktober werdt tijdens een proefvaart met de Mantelmeeuw geconstateerd dat de drempel in de haven nog maar 50 cm. onder water ligt. Blijkbaar heeft het ruige weer van de voorgaande weken veel zand en slib aangevoerd. Het Recreatieschap, B&W en de Gemeenteraad worden per Email gewaarschuwd, want deze diepte is niet alleen gevaarlijk voor de aandrijving van de Mantelmeeuw. De intocht van Sinterklaas zal hierdoor ook onmogelijk worden.

Tijdens de Gemeenteraadsvergadering van 26 oktober 2009 werden vragen gesteld over de vluchthaven. Op woensdag 28 oktober verscheen er een artikel over het in de Gemeenteraad besprokene. Twee dagen daarna verscheen een groot artikel met foto, waarin dieper wordt ingegaan op de problemen rond de Sinterklaasintocht. Dit artikel is aanleiding voor zowel RTV Noord-Holland als SBS6 om contact op te nemen. Gevolg daarvan is een radio-item op RTVNH op vrijdagmiddag 13.00 uur en zondag 1 November een item in Hart van Nederland van SBS.

De bal ligt nu bij het Recreatieschap West-Friesland. Als daar wordt gewacht tot de eerstvolgende bestuursvergadering op 16 november a.s., dan is 1 ding zeker: de intocht 1 dag eerder kan dan niet doorgaan in de haven. Of men nu met een fundamentele oplossing komt of met een tijdelijke: het zal voor 15.

Zie ook : Reddingsbotenwijdenes.nl

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ukwHNcX2K-4

LAATSTE NIEUWS IN JE MAILBOX

ABONNEER JE OP ONZE NIEUWSBRIEF EN KRIJG AUTOMATISCH EEN MAILTJE BIJ NIEUWS

We sturen je geen spam!
1 mail per dag met de berichten van de laatste 24 uur.
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.