VENHUIZEN – Burgemeester Rob van der Riet van de gemeente Drechterland gaat de strijd aan met de traditionele Kermisborrel. Volgens de burgemeester lopen ze veel te vaak uit de hand, zoals begin juni in Venhuizen, daar werd veel schade aangericht aan bomen.

Ook tijdens de kermis in Oosterblokker ging het mis daar werden diverse branden gesticht aan de Oosterblokker. De ouderwetse kermisborrels waren gezellige bijeenkomsten met enkele tientallen mensen die daarna naar de kermis gingen, maar dat is al lang niet meer. Op sommige borrels komen tot 400 mensen, waar tot diep in de nacht met veel lawaai wordt gedronken, en waar veel vernielingen worden aangericht. Kermis en borrels horen bij West Friesland. Maar vernielingen horen niet bij West-Friesland. Hij wil alleen nog vergunningen uitgegeven voor kermisborrels tot 50 personen. Na de zomer wil de burgemeester om de tafel met alle betrokkenen om verdere maatregelen te bespreken.

Column
Een van de eerste “nieuwigheden” waar ik kort na mijn aantreden mee in aanraking kwam was het fenomeen Kermisborrels. “Dat is de cultuur hier burgemeester”, vertelde men mij.

Nu, drie jaar later, zie ik dat kermiscultuur zich in een richting beweegt die verbogen moet worden. Mijn definitie van kermis is vermaak, dat is iets anders dan vernieling en overlast. Ik heb andere gedachten bij kermis en cultuur en hopelijk ben ik daar niet de enige in.

In juni stond er al een citaat van mij in de Middenstander: “Kermis is onderdeel van onze cultuur, maar een beetje meer fatsoen mag ook”. Het ging om een artikel over de schade die in Venhuizen tijdens de kermis was aangericht. Zonder die schade in een klein hoekje te willen schuiven, gaat het mij met name ook om het gedrag dat wij op deze wijze naar elkaar toe uitstralen.

We hadden de spelregels rond de kermisborrels dit jaar al wat aangescherpt. Ook om de ontsporingen die vorig jaar plaatsvonden niet nogmaals mee te hoeven maken. Maar ook dit jaar hebben sommige inwoners van Drechterland een in mijn ogen vreemde invulling van kermisvertier. Blijkbaar gelden er die dagen in de ‘bovenkamers’ van verschillende inwoners andere normen en waarden. Daardoor zullen volgend jaar deze regels nog strakker moeten worden. Want die vernielingen en overlast zijn niet acceptabel.

Om op het fatsoen terug te komen; in zo’n lange rechte straat als de Oosterblokker is, zou je denken dat je als kermisganger toch moeilijk de weg kunt kwijtraken. Helaas moet ik constateren dat dát blijkbaar wel kan. De daders van de ontsporingen zijn bekend, en als gemeente zullen wij een procedure starten om de schade aan het wegdek te verhalen.

Kermis in West-Friesland, dat is een cultuur.
De portefeuille Openbare orde en veiligheid, dat blijft mijn prioriteit.

Rob van der Riet
Burgemeester Drechterland