OOSTERLEEK – Dinsdagmiddag rond 13.00 uur ging de pieper voor een boot met motorstoring op het Markermeer nabij Oosterleek, precies op het moment dat het begon te regenen. Maar het weer heb je nu eenmaal niet voor het kiezen dus zowel de Mantelmeeuw als de Zeehond gingen op weg.

De boot met motorstoring een motorkruiser Stranger was ’s ochtends vertrokken vanuit Enkhuizen bij stralend mooi weer met twee volwassenen en een baby aan boord richting Hoorn. Ruim een kilometer Oost van Oosterleek betrok de lucht en kwam er meer deining. Prompt viel de motor uit. De schipper van de Stranger heeft uiteraard nog een paar keer geprobeerd om haar weer te starten, maar eigenlijk wist hij het al: verstopt brandstoffilter. Dat verhelp je niet even zelf op een deinend schuitje, dus via de havenmeester van Enkhuizen is de Kustwacht ingeschakeld.

De Mantelmeeuw was snel ter plaatse. Een opstapper met handmarifoon werd overgezet om de communicatie te vereenvoudigen. Alles bleek kalm aan boord, ondanks de deining. Een RIB als de Mantelmeeuw kan in principe wel slepen, maar is er eigenlijk niet echt heel goed in. Gelukkig beschikken zij nog steeds over de oude trouwe Zeehond, dus er werd besloten om de sleep aan haar over te laten. Extra rustig varend vanwege de baby aan boord gingen ze op weg.

De meeste schepen kunnen namelijk vanwege de beperkte diepte de haven van de reddingsbrigade Wijdenes helemaal niet in. Gelukkig stak dit kruisertje minder dan 1 meter diep dus de terugtocht was kort en snel. Juist omdat ze vrijwel nooit naar de eigen haven slepen was het toch even puzzelen om de Stranger binnen te krijgen. Er werd besloten om dat over te laten aan de Mantelmeeuw.

Langszij nemen was echter geen optie, omdat de havenmond smal is geworden door een zandbank bij de grote pier. Uiteindelijk werd besloten om haar “ouderwets” naar binnen. te slepen. De reddingsbrigade van Wijdenes lag binnen het uur weer uitrukgereed. Het probleem met het brandstoffilter is in de loop van de middag met hulp van een mechanisatiebedrijf verholpen.

Zie ook : Reddingsbotenwijdenes