NOORD-HOLLAND – De politie heeft op woensdag 19 april overdag en in de nacht van woensdag op donderdag 20 april enorm veel controles gehouden in de regio. Op diverse locaties waar aantoonbaar hard gereden wordt, of waar vaker ongelukken plaatsvinden. In totaal werden 3.366 hardrijders bekeurd.

Controles
De controles werden gehouden op de Provincialeweg (N506) bij Hoorn en Venhuizen. Op de Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost. Op de Drechterlandseweg (N302) bij Hoogkarspel. Op de (N245) in Noord-Scharwoude. Op de (N247) in Middelie. Op de Jaagweg in Purmerend. Op de (N201) in de Haarlemmermeer. Op de Provincialeweg (N242) in Alkmaar. De Zanddijk in Julianadorp en op de Kanaalweg in Den Helder.

Te hoge snelheid
Te hoge snelheid speelt een grote rol bij verkeersongevallen. Want ondanks de toename van veiligheid in de auto’s door het gebruik van gordel, airbags, kreukelzones, wegknikkende stuurkolommen etc. zijn deze voorzieningen bij hoge snelheden niet automatisch levensreddend. Bij ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid zelfs een doorslaggevende rol; als iedereen zich aan de snelheidslimiet zou houden, zouden er in Nederland ruim een kwart minder letselslachtoffers zijn.

Speedmarathon
De politie in Noord-Holland heeft meegedaan met de ‘speedmarathon’; een actie op initiatief van Tispol, een breed internationaal Europees netwerk van verkeersspecialisten van de politie. In Noord-Holland is woensdag en in de nacht van woensdag op donderdag op snelheid gecontroleerd op diverse locaties waar aantoonbaar hard gereden wordt, of waar vaker ongelukken plaatsvinden.

Resultaten
In totaal werd de snelheid van 39.627 voertuigen gecontroleerd in de politie-eenheid Noord-Holland en werden 3.366 hardrijders bekeurd. Gecontroleerd werd o.a. op de N201 in de Haarlemmermeer, op de (N245) in Noord-Scharwoude, de (N247) in Middelie en in Scharwoude, de (N302) in Hoogkarspel, Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost, de Jaagweg in Purmerend, de Provincialeweg (N506) Venhuizen en Hoorn, de Provincialeweg (N242) in Alkmaar, de Zanddijk in Julianadorp en op de Kanaalweg in Den Helder.

Rijbewijs ingevorderd
De hoogste snelheidsovertreding werd gemeten op de N245 in Noord-Scharwoude: 167 km/uur waar maximaal 80 km/uur is toegestaan. Deze hardrijder werd direct door een motorrijder van politie aan de kant gezet en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Bij alle hardrijders die aan de kant werden gezet, werd een blaastest afgenomen om vast te stellen of hij/zij onder invloed van alcohol had gereden. Het merendeel van de hardrijders krijgt hun boete binnenkort thuis gezonden.