Bankpasfraudeur (24) aangehouden die zich voordeed als postbezorger

ENKHUIZEN – Een 24-jarige oplichter uit Amsterdam, die met bankpasfraude de afgelopen maanden al tientallen slachtoffers maakte in onder meer Enkhuizen en Schagen, is vorige week aangehouden door de politie. De man ontvreemdde met een babbeltruc/wisseltruc de bankpas van zijn slachtoffers en pinde daarmee grote bedragen.

Werkwijze
De man had een nogal opvallende werkwijze waarbij hij zich voordeed als postbezorger. Hij belde de slachtoffers op, zogenaamd over een niet-bezorgd pakketje. Dit pakje werd alsnog bezorgd en de ontvangers moesten aan de deur €1 pinnen op een mobiel pinapparaat. Tijdens die handeling keek de verdachte de pincode af en verwisselde daarna de bankpas van het slachtoffer voor een andere, eveneens gestolen, bankpas van een voorgaand slachtoffer.

Meerdere oplichtingszaken
Met de gestolen bankpassen pinde de verdachte grote bedragen. Bij een aankoop in een kledingwinkel in Enkhuizen werd de verdachte vastgelegd op camera. Dankzij andere beelden van de auto waarin verdachte wegreed, had de politie niet alleen een gezicht maar ook een kenteken. Zo kwam de 24-jarige Amsterdammer in beeld. Hij bleek betrokken bij meerdere oplichtingszaken, ook bij zaken buiten de eenheid Noord-Holland. Hier paste hij dezelfde werkwijze toe.

Voorarrest
De man werd uiteindelijk op heterdaad betrapt toen hij in Utrecht een telefoon wilde kopen met een door oplichting verkregen pinpas. Bij zijn aanhouding had verdachte nog vier bankpassen bij zich die niet van hem waren. De verdachte, die eerder een voorwaardelijk celstraf van zes maanden kreeg opgelegd voor vergelijkbare feiten, zit inmiddels in voorarrest. Woensdag 7 september beslist de raadkamer van de rechtbank of de verdachte langer vast blijft zitten.