Twee Auto's te water op de Kerspelweg in Hoogkarspel  (04-11-2008)

DRECHTERLAND – Het ministerie van Verkeer en Waterstaat voert van 22 januari tot 28 februari de campagne ‘Auto te Water? Meteen eruit door de ruit!’ Met de campagne wil het ministerie, in samenwerking met BOVAG en RAI Vereniging, automobilisten voorlichten hoe ze zo snel mogelijk uit hun auto moeten komen als deze te water raakt: Meteen eruit door de ruit! Jaarlijks raken zo’n achthonderd auto’s te water, hierdoor komen ongeveer vijftig personen om het leven. Uit onderzoek van het ministerie van Verkeer en Waterstaat blijkt dat veel automobilisten denken dat ze moeten wachten tot de auto geheel onder water is, om dan pas de auto te verlaten.
Met de campagne ‘Auto te Water? Meteen eruit door de ruit!’ wil het ministerie dit misverstand de wereld uitkrijgen. Automobilisten worden opgeroepen de auto direct via de ruit te verlaten met hulp van een veiligheidshamer. Door als bestuurder een veiligheidshamer binnen handbereik te monteren, ben je in staat snel de gordel door te snijden, de zijruit kapot te slaan en de auto te verlaten als je te water raakt.

Stap 1.
Maak de autogordels los, lukt dat niet, snijd dan de gordel door met het mes dat in de veiligheidshamer zit.

Stap 2.
Sla met een paar ferme tikken de zijruit kapot, het liefst in de hoeken. Dakraam en achterruit zijn eventueel ook geschikt. De voorruit niet (gelaagd glas).

Stap 3.
Je kunt het beste ruggelings door het raam ontsnappen, met je gezicht naar het dak.