Ammoniaklekkage in opslagbedrijf Koelhuis WFO op de Centrale Markt in Zwaagdijk-Oost

ZWAAGDIJK-OOST – Zaterdagochtend 29 april rond 10.00 uur is een ammoniaklekkage ontstaan bij een bedrijf op het WFO in Zwaagdijk-Oost. De brandweerkorpsen van Westwoud, Wervershoof, Hoorn, Wognum, Berkhout, Schermer, Enkhuizen en Langedijk werden ingezet bij de hulpverlening.

Gedicht
Rond 14.20 uur zaterdagmiddag had de brandweer het lek gedicht. Het Koelhuis is gevestigd in een deel van de vroegere groenten- en fruitveiling West Friesland Oost. In het complex van 16.000 vierkante meter worden bloembollen (lelies en tulpen) en bloemen, groenten (bloemkool en spitskool) en fruit (appels en peren) bewaard in koelcellen en in cellen met een ultralaag zuurstof- en hoog kooldioxidegehalte (ULO).

Koelmiddel
Hoe de lekkage is ontstaan, kan de brandweer nog niet zeggen. Wel dat er maximaal 8.000 liter ammoniak is opgeslagen in de leiding. Ammoniak wordt gebruikt als koelmiddel. De omgeving kon enige tijd de ammoniak ruiken, maar de concentratie was ongevaarlijk. Rijkswaterstaat had vanwege de ammoniaklucht de Markerwaardweg (N240) tussen Hoogkarspel en de weg Zwaagdijk afgesloten.

Foto: Veiligheidsregio NHN