HOORN – In de maand januari 2020 is er bij 37 woningen ingebroken in West-Friesland zo meldt de politie. Dit is een forse daling vergeleken met de maand december toen was er bij maar liefst 48 woningen ingebroken in de regio.

Waar de woninginbraken plaatsvonden
De woninginbraken in de maand januari vonden plaats in Hoorn (12x) Heerhugowaard (14x) Avenhorn (3x) Opperdoes (2x) Hem (1x) Wervershoof (1x) Enkhuizen (1x) Hoogwoud (1x) Ursem (1x) en Medemblik (1x). Als mensen inbrekers aan het ‘werk’ zien.

Meldt een verdachte situatie bij de politie
Dan moeten zij dit altijd via 112 melden zodat de politie hier direct in actie kan komen. Om het aantal aanhoudingen te kunnen verhogen, is de politie sterk afhankelijk van snelle meldingen zodat zij direct ter plaatse kan zijn.

Kleine groep belt 112
Slechts een beperkt aantal mensen belt bij een misdrijf of verdachte situatie direct 112. Vaak voelt een inwoner intuïtief wel aan dat een situatie verdacht is, en reageert daar niet meteen op.

Twee aanhoudingen na snelle melding
Half januari kon de politie twee woninginbrekers aanhouden bij een woning in Zwaag nadat buurtbewoners een verdachte situatie zagen en meteen 112 belde.

De twee verdachten
Het ging om een 18 jarige man uit Amstelveen die in een woning aangehouden werd en een 26 jarige verdachte uit Amsterdam in de achtertuin. Er bleek te zijn ingebroken. De verdachten zijn beiden aangehouden en in verzekering gesteld.

Buurtonderzoeken
Bij buurtonderzoeken naar bijvoorbeeld woninginbraken blijkt vaak dat omwonenden wel degelijk iets hebben gezien of gehoord en hier geen acht op hebben geslagen of simpelweg niet wisten dat de politie dat graag direct willen horen.

Klik hier voor een overzicht op welke datums de inbraken plaatsvonden in januari