Eén jaar celstraf voor man (35) uit Venhuizen die vrouw (43) doodreed op de Markerwaarddijk (N307)

ENKHUIZEN – De 35-jarige man uit Venhuizen die op zaterdagavond 16 januari 2021 op de Markerwaarddijk (N307) een 43-jarige vrouw uit Lelystad doodreed, is woensdag 26 april veroordeeld tot een jaar celstraf meldt omroep Flevoland. Vier maanden daarvan zijn voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Ook mag hij drie jaar lang geen auto of ander motorvoertuig besturen.

Inhaalmanoeuvre
De 42-jarige echtgenoot uit Lelystad van de overleden vrouw zat achter het stuur toen de man uit Venhuizen hun auto ramde tijdens een inhaalmanoeuvre op Markerwaarddijk (N307) tussen Enkhuizen en Lelystad.

Hogere straf geëist
Tegen de bestuurder uit Venhuizen was 2,5 jaar cel geëist, waarvan negen maanden voorwaardelijk. De officier van justitie stelde dat het ongeluk mede is veroorzaakt doordat de bestuurder veel te snel reed, bezig was met zijn mobiele telefoon en inhaalden waar dat verboden was.

Veel te hard
De man reed over het traject van 17 kilometer voor de plek van het ongeluk veel te hard. Maar dat zegt volgens de rechter niets over de snelheid op het moment van de frontale botsing. Daar is geen meting van. Wel reed de man volgens de rechtbank harder dan verantwoord was. Tijdens de rit zat de man op zijn mobiele telefoon.

Roekeloos rijgedrag
Dat deed hij voor het laatst acht minuten voor de aanrijding. Daarmee kan volgens de rechter niet geconcludeerd worden dat het ongeluk mede is veroorzaakt door zijn telefoongebruik. Volgens de rechtbank heeft de verdachte zich wel schuldig gemaakt aan roekeloos rijgedrag. Hij heeft de verkeersregels in ernstige mate opzettelijk geschonden. De bestuurder haalde meerdere auto’s gevaarlijk in op een plek waar dat verboden was.

Slecht zicht
Dat deed de man ook op het moment dat er zichtbaar een tegenligger naderde. Volgens de rechter had hij moeten weten dat het niet verantwoord was om zo hard te rijden. Daarbij wees de rechtbank ook op het slechte zicht door de weersomstandigheden. Ook op het moment van het ongeluk lag er sneeuw op de weg.

(Het dramatische verkeersongeluk op de Markerwaarddijk (N307) in januari 2021, De zwarte auto van de verdachte kwam op het fietspad tot stilstand, Fotografie Wesley Boots)