HOORN – Woninginbrekers sloegen in de maand januari 32 x toe bij woningen in West-Friesland zo meldt de politie. Dit is een lichte daling vergeleken met de maand december 2018. Toen werd er bij 37 woningen in West-Friesland ingebroken.

De woninginbraken in januari 219
De woninginbrekers sloegen in de maand januari in Hoorn 11x toe, in Hoogkarspel 3x, in Enkhuizen ook 3x, Andijk 2x, ook 2x in Obdam en 2x in Bovenkarspel, 1x in Hem, 1x in Nieuwe Niedorp, 1x Wervershoof, ook 1x in Hauwert en 1x in Oostwoud en ook 1x in Spanbroek, 1x in Medemblik en 1x in Zwaagdijk-Oost en ook 1x in Grootebroek.

Bel 112 bij verdachte situaties
Om het aantal aanhoudingen te kunnen verhogen, is de politie sterk afhankelijk van snelle meldingen zodat zij direct ter plaatse kan zijn. Slechts een beperkt aantal mensen belt bij een misdrijf of verdachte situatie direct 112. Vaak voelt een inwoner intuïtief wel aan dat een situatie verdacht is, en reageert daar niet meteen op.

Buurtonderzoeken
Bij buurtonderzoeken naar bijvoorbeeld woninginbraken blijkt vaak dat omwonenden wel degelijk iets hebben gezien of gehoord en hier geen acht op hebben geslagen of simpelweg niet wisten dat de politie dat graag direct willen horen.