NOORD-HOLLAND, 28-08-2012 – Op zomerse dagen hebben hulpdiensten, zo ook de KNRM, moeite met het bereiken van het ongeval. Mensen zetten zonder na te denken hun auto of fiets op de plek wat soms moeite geeft voor hulpverleners.

Reddingstation Wijdenes: Toen men een aantal jaar terug aan de dijkverzwaring begon aan de Zuiderdijk en met enorme dumpers over de dijk begon te scheuren, heeft men speciaal voor Reddingsstation Wijdenes naast de weg een rij betonplaten neergelegd met daarbij bordjes met de tekst “Parkeren uitsluitend voor werknemers en bezoekers reddingsbrigade”.

Er reed de afgelopen jaren echter langdurig zwaar materieel af en aan voor de dijkverzwaring, met als gevolg dat er af een toe een paal met bord en al werd platgereden. Uiteindelijk stond er nog maar 1 bordje en het publiek hield steeds minder rekening met de parkeerplekken voor de vrijwilligers. In de zomermaanden is het op warme dagen regelmatig voorgekomen dat parkeerplaatsen en de rest van de dijk helemaal vol stond met auto’s en fietsen. Bij een alarmering zou het station de boten onmogelijk tijdig kunnen bereiken.

Dinsdagmiddag is de dijk ter hoogte van Wijdenes opnieuw geasfalteerd, waardoor de betonplaten over een laag asfalt beschikken. De borden gelden echter nog steeds. Dit geldt niet alleen voor station Wijdenes, maar voor alle KNRM stations. Vooral de strand reddingstations hebben vaak moeite om met de reddingboot over het strand naar de zee te kunnen of juist van het water af. Als u zelf hulp nodig heeft is het natuurlijk fijn als de hulpdiensten snel bij u kunnen zijn. Wilt u ook rekening houden met andere mensen die in de problemen zijn?
Bedankt voor uw begrip!

Verslag: Stichting Reddingsstation Wijdenes

Fotografie: A. Davelaar en Michelle van de Ruit