HOORN – De historie van ijsbaan De Westfries in het maarthonschaatsen is uiteraard nog niet zo heel lang, maar in de jaren sinds de opening heeft de baan wel een vaste plek gekregen op de kalender van de marathonschaatsers. Meer dan dat zelfs. ,,Hoorn is de mooiste marathon van allemaal’’, vindt Simon Schouten. Op zaterdag 28 november komt hij weer met het peloton naar De Westfries.

De marathonschaatsers hebben eigenlijk een beetje een dubbele agenda die zaterdag. Want natuurlijk wordt er gestreden voor de winst en de punten in de zesde wedstrijd van de KPN Marathon Cup. Maar er is ook sprake van een soort ‘wedstrijd in de wedstrijd’. De winnaar van de avond gaat namelijk ook naar huis met de Sjoerd Huisman Bokaal, het eerbetoonaan de twee jaar geleden veel te vroeg overleden Andijker marathonschaatser Sjoerd Huisman. En die wil iederéén winnen.

Evert Hoolwerf had de bokaal een jaar lang in huis staan. ,,In de kamer, op een heel mooi plekje’’, vertelt het 20-jarige talent, dat vorig jaar zielsgelukkig was met zijn zege. Sjoerd Huisman was zijn held, de bokaal een symbool. ,,Ik vond het geweldig dat ik hem als eerste mocht winnen. Die prijs was al speciaal voor me, maar werd daardoor alleen nog maar specialer.’’

Onlangs moest hij de bokaal weer inleveren. Dat gebeurde met frisse tegenzin. ,,Ik wist het natuurlijk van tevoren, maar toch was het geen leuk moment. Die bokaal heeft extra waarde voor me. Ik ga er in Hoorn ook alles aan doen om weer te winnen. Het plekje in de kamer blijft leeg tot die bokaal terug is.’’
Ook de dames strijden om de Sjoerd Huisman Bokaal. Vorig jaar werd de eerste editie verrassend gewonnen door Aggie Walsma, die dus net als Hoolwerf als titelverdediger van start gaat.

Denk niet dat Evert Hoolwerf de enige is die loert op die bokaal. Iedereen heeft daar z’n zinnen op gezet, maar zeker ook Simon Schouten. Ook voor de 24-jarige Andijker is er een speciale betekenis. ,,Ik heb altijd met Sjoerd getraind. Op skeelers, op des schaats. Eigenlijk gaat er geen dag voorbij waarop ik niet aan hem denk. Die bokaal zou ik daarom heel graag mee naar huis nemen.’’

Schouten kijkt sowieso uit naar de wedstrijd in Hoorn. ,,De mooiste marathon van het jaar’’, verzekert hij. Niet voor niets maakte hij een opvallende keuze. Waar er de mogelijkheid was voor een trainingskamp op Tenerife, besloot Schouten thuis te blijven. ,,Ja, ik wil deze wedstrijd gewoon rijden. Geldt voor de rest van mijn ploeg ook. Alleen de jongens die starten in de World Cup gaan naar Tenerife, de anderen komen naar Hoorn.’’

Op het ijs van De Westfries is daarom nu al spektakel verzekerd. Daar zorgen de mannen van de lange adem al wekelijks voor, maar zeker in een speciale wedstrijd als Hoorn staat iedereen op scherp. En wat dat inhoudt, mag duidelijk zijn: 125 ronden actie in een moordend hoog tempo met demarrages, valpartijen, sprints en ploegenspel. ,,Je hebt tegenwoordig geen rondje rust in het peloton’’, verzuchtte Bob de Vries, titelverdediger in de Marathon Cup, al eens. ,,Iedereen blijft maar gaan en gaan.’’

Kom daarom zelf naar De Westfries en zie smaakmakers als Frank Vreugdenhil, en de rappe Italiaan Fabio Francolini, niet voor niets bijgenaamd ‘la Ferrari’. De sterke Bob de Vries, sprintkanon Gary Hekman, avonturier Jouke Hoogeveen, de rappe
Ingmar Berga, en natuurlijk Simon Schouten en Evert Hoolwerf, die nu zelfs leider is in het klassement van de Marathon Cup.

Bij de vrouwen is dat niet anders. Ook daar de grote namen in het peloton, zoals Carien Kleibeuker, de winnares van Olympisch brons in Sochi. Of haar ploeggenotes Irene Schouten en Heather Richardson. En West-Friesland heeft een nieuwe troef in het peloton. Want in Haarlem bewees Kelly Schouten, het nichtje van wereldkampioene mass-start Irene Schouten, ook al te kunnen winnen. Ze klopte net die andere Noord-Hollandse topper Yvonne Spigt.
De races van de vrouwen waren vorig seizoen bijna zonder uitzondering aantrekkelijk om te zien. Volop actie, spanning, ontsnappingen en zinderende sprints.

Maar er is die avond veel meer te doen op de ijsbaan. Het programma begint eigenlijk al in de middag met een wedstrijd voor de dames Regiotop. Ook daar West-Friese inbreng met onder anderen de Andijkse Dieuwertje van Kalken. Het door AB Vakwerk gesponsorde evenement staat verder in het teken van Sinterklaas en Zwarte Piet. Zij zullen bij voorbeeld presentjes in het publiek gooien.

De wedstrjd zelf start met een spectaculaire ploegenpresentatie, er is een groot scherm, publiek kan op foto en er zijn prijzen te winnen met de spot die op één gelukkige in het publiek blijft staan. Het goede doel dat wordt ondersteund is het G-schaatsen in Hoorn en er komt een bijzondere actie: beennummerbingo. Elke toeschouwer ontvangt een bingokaart waarop tijdens de wedstrijd beennummers moeten worden afgekrast. De bingo wordt gepresenteerd door Jannes Mulder en Jan van der Meulen, wat nu al borg staat voor hilarische momenten.

Mis het spektakel van de schaatsers met de lange adem niet. Kom zaterdag 28 november naar De Westfries in Hoorn voor 125 ronden lang actie. Het programma begintal om 17.00 uur met de dames Regiotop, die 50 ronden rijden. Om 18.00 uur is het tijd voor de Beloften met hun wedstrijd over 100 ronden. Zij worden om 19.00 uur gevolgd door de dames Topdivisie, die 70 ronden rijden. Om 20.30 uur is het tijd voor de hoofdschotel, de heren Topdivisie, die 125 ronden rijden.

Volgende wedstrijden KPN Marathon Cup:
9 december: KPN Marathon Cup 7 Leeuwarden
12 december: KPN Marathon Cup 8 Den Haag
13 december: KPN Marathon Cup 9 Rotterdam