BOVENKARSPEL – Zaterdag 3 augustus was Reddingsstation Wijdenes aanwezig op de Westfriese Waterweken in Stede Broec, Broekerhaven. Echter hebben de bezoekers de reddingboot bijna niet kunnen bewonderen. Om half 12 kwam de eerste oproep binnen. De mast van een zeiljacht was gebroken en het was onmogelijk om verder te kunnen varen. De Mantelmeeuw en de Watersport van KNRM Enkhuizen waren snel onderweg en konden de opvarenden helpen. Wijdenes en Enkhuizen werkten samen op het incidentschip om de mast vast te zetten en om de sleep voor te bereiden.

Na een paar minuten kwam er nog een melding binnen: een zeiljacht met een gebroken roer in de buurt van Oosterleek. De bemanning van de Mantelmeeuw werd opgepikt en er werd koers gezet richting Oosterleek. Weer werd er een opstapper overgezet op het jacht en kon het roer naar binnen worden gehaald. Ondertussen was de Watersport al klaar met de sleep en kwam assistentie verlenen. Ook hier werd er goed samen gewerkt tussen beide partijen en de Watersport nam het jacht op sleep.

Nadat de bemanning in Broekerhaven even wat heeft gegeten en gedronken, kwam er een ‘mayday’ luid en duidelijk binnen over de marifoons. De positie van het jacht was al snel bekend: bij Enkhuizen. Opnieuw voer de Mantelmeeuw uit. Toen ze eenmaal voor de sluis lagen, waren de bergingsboot en de Watersport al aanwezig. Mantelmeeuw hoefde niet meer ter plaatse te komen en ging retour Broekerhaven om te helpen met het afbreken van het evenement.

Foto en verslag Reddingsstation Wijdenes