ENKHUIZEN – Tijdens de landelijke finale van brandweervaardigheidstoetsen op zaterdag 17 september heeft brandweer Enkhuizen de negende plaats behaald. Met het behalen van deze negende plaats mag Enkhuizen zich tot de beste negen brandweerkorpsen van Nederland rekenen.

Voor deze landelijke finale was een incident geënsceneerd in de bossen rondom Oisterwijk. Tijdens een politie achtervolging crasht een voertuig op een boom, de bestuurder zit waarschijnlijk bekneld. Bij aankomst van de brandweer wordt de bestuurder door de ambulancebemanning uit het voertuig gehaald, voor de brandweer rest enkel nog het veiligstellen van het gecrashte voertuig. Tijdens het veilig stellen ontstaat een explosie in een nabij gelegen restaurant, hevige rookontwikkeling komt uit een dakkapel naar buiten. Een aanwezige ober, die geraakt was door meerdere glasscherven, kan vertellen dat er beneden geen brand is en dat er op de eerste verdieping mogelijk Poolse werknemers aanwezig zijn. Het incident draaide van een hulpverlening naar brandbestrijding.

De begane grond werd verkend, op zoek naar een vaste trap die toegang bood tot de eerste verdieping. Hier ontstonden de problemen voor de Enkhuizer ploeg. De trap werd niet gevonden waarna een ladder gebruikt werd om toegang te verschaffen tot de verdieping. Via deze ladder was enkele minuten daarvoor een Poolse werknemer van het dak gehaald. Tijdens de brandbestrijding stuitte de ploeg op de vaste trap in het pand, hiervan werd ook direct gebruik gemaakt aangezien deze weg veiliger is dan een ladder. De late ontdekking van de trap heeft zoveel tijd gekost dat niet de gehele eerste verdieping verkend kon worden. Ondanks dat de brand wél geblust was, kon een totale verkenning niet plaatsvinden vanwege tijdsgebrek.

Tijdens de prijsuitreiking bleek de Enkhuizer inzet goed voor de negende plaats van de dag. Ondanks dat dit de laatste plaats was betekent dit dat de ploeg zich negende van Nederland mag noemen! Winnaar van deze dag, en dus landskampioen, was brandweer ’s Gravenpolder.

De weg naar de landelijke finale startte op 26 maart in Wieringerwerf. Na slechts één keer geoefend te hebben behaalde de ploeg de derde plek waarmee een plek in de eerste ronde van de gewestelijke wedstrijden in Norg bemachtigd werd. Deze wedstrijd werd gespeeld op 28 mei. In Norg eindigde de ploeg op de eerste plek, uitzonderlijk omdat niet geoefend kon worden voor deze wedstrijd. Met deze eerste plaats op zak ging de strijd op 25 juni verder in Bussum. In Bussum werd de plek in de finale verdiend door een tweede plaats te behalen. In totaal hebben 285 ploegen meegestreden voor een plek in de finale, Enkhuizen is een van de negen die hier in geslaagd is.

Tijdens het seizoen is bij iedere wedstrijd de indeling van de ploeg veranderd. Vanwege ziekte en zeer, vakantie, werk of emigratie is de ploeg veelvuldigd gewijzigd, zelfs tot twee avonden voor de wedstrijd. Over het gehele seizoen hebben Peter Konz [P], Alex Roggeveld [P], Mark de Jong [1], Dennis Franx [1, 2], Roy de Boer [2], Jan Teun Kuiper [3], Richard Tol [4], Jeroen Knukkel [3], Gerard Ramkema [4], Maurice Raven [4] en Erik Dangermond [B] gewerkt om Enkhuizen in de finale te krijgen. Dit ondersteunt door een gemotiveerde en enthousiast oefenstaf! Het wedstrijdseizoen 2012 zal starten in maart volgend jaar. Ook in dit seizoen zal een gooi gedaan worden naar het landskampioenschap.

Verslag : Erik Dangermond, Brandweer Enkhuizen
Foto’s : Peter Bakker, Brandweer Enkhuizen